SPIŠSKÁ BELÁ: Počas Dní mesta uviedli do užívania vynovenú hasičskú zbrojnicu

12.06.2011 Kežmarok

     Spišská Belá 12. júna (TASR) - V Spišskej Belej v okrese Kežmarok pokračujú počas dnešnej nedele Dni mesta. Program kultúrno-spoločenského podujatia pozostáva z vystúpenia viacerých hudobných zoskupení, súťaže vo varení guľáša a regionálnych pretekov hasičov o pohár primátora mesta. O 12.30 h dnes zároveň oficiálne uviedli do prevádzky priestory miestnej hasičskej zbrojnice, ktoré zrekonštruovali pomocou prostriedkov z Európskej únie (EÚ).
      Prvý muž samosprávy Štefan Bielak informoval, že niekoľkodňovou slávnosťou si pripomínajú 740. výročie udelenia mestských práv mestu Spišská Belá. Počas Dní mesta sa od piatka 10. júna predstavili so svojím kultúrnym programom v areáli Základnej školy J. M. Petzvala pred zrakmi divákov viaceré hudobné zoskupenia a školské zariadenia. Počas víkendu sa zároveň uskutočnil 8. ročník streetbalového turnaja amatérskych družstiev a súťaž vo varení guľáša o zisk spišskobelianskeho putovného kotlíka.
      Dnešný deň však patrí predovšetkým hasičom, ktorí si zmerali sily počas pretekov o putovný pohár primátora mesta. \"Zúčastnilo sa na ňom 16 družstiev z okresu Kežmarok. Prvé miesto získali Spišské Hanušovce, druhé boli Žakovce a na tretej priečke sa umiestnili dobrovoľní hasiči z Reľova,\" objasnil primátor Bielak.
      Popoludní dnes zároveň uviedli oficiálne do prevádzky objekt zrekonštruovanej hasičskej zbrojnice, ktorá bude slúžiť dobrovoľným hasičom, ale aj príslušníkom mestskej polície. Náklady výstavby zafinancovala v objeme 85 % EÚ, 10 % poskytol štátny rozpočet a 5 % vyčlenila samospráva z vlastnej pokladnice. Celková výška investície predstavuje sumu približne 351.000 eur.
      Existencia dobrovoľného hasičského zboru s potrebným technickým zázemím má v Spišskej Belej podľa Bielaka svoje opodstatnenie. \"V posledných rokoch nás preverili časté záplavy, v posledných dňoch napríklad silná prietrž mračien,\" poznamenal. Pomoc dobrovoľných hasičov sa podľa jeho slov osvedčila v uplynulom období aj počas viacerých požiarov v meste i okolitých lesoch.

 

Vyberte región